Dromen over 2015….

16
Dec
2014
De Huiskamer

Al maanden horen we dat de beruchte datum van 1 januari 2015 er aan zit te komen. Van gaan van een verzorgingsstaat naar een participatiesamenleving. De jeugdzorg komt in handen van de gemeente, maar we zijn er nog niet klaar voor! We moeten het allemaal zelf gaan doen! Termen als eigen kracht, zelfredzaamheid met kritische risico’s als mensen die tussen wal en schip gaan vallen en grotere verschillen tussen de sociale klassen, zijn dingen die we de laatste tijd menigmaal voorbij horen komen. De media heeft de laatste tijd veel geschreven over wat er nog niet goed gaat, wat er dreigt mis te gaan en welke beperkingen het allemaal met zich mee brengt. Één ding staat vast: de maatschappij verandert.

Burgers en de overheid krijgen de komende jaren een andere rol. We gaan naar een samenleving waarin er meer wordt verwacht van de burger. The Holland Road juicht dit toe, maar ziet ook de risico’s van versnippering in de maatschappij en afnemende gelijke kansen voor iedereen. Zelforganisatie en het hebben van een netwerk is hierbij van belang. Om deze risico’s te vermijden is het nodig om nieuwe netwerken te smeden voor mensen waarvoor dit niet vanzelfsprekend is.

De vernieuwde maatschappij vraagt om nieuwe inzichten en radicale veranderingen. Rotterdam zit boordevol talent, kansen. mogelijkheden tot economische groei, arbeidsontwikkeling en een gezondere saamhorige maatschappij. En wij gaan daaraan bijdragen door te verbinden. Bruggen bouwen! Want in onze individualiserende westerse maatschappij zijn we de afgelopen jaren een beetje afgeleerd hoe je je buren leert kennen. Zo’n 50 jaar geleden kwam je je buurvrouw tegen toen je de was op straat aan het doen was. 25 jaar geleden trof je je buurvrouw bij de crèche of in de buurtsupermarkt en nu anno 2015 treffen we die buurvrouw niet meer bij de crèche en laten we onze boodschappen bezorgen.

Oftewel weet jij dat de buurvrouw onder jou in armoede leeft, de buurman links van je enorm eenzaam is, buurvrouw rechts van je al weken haar post niet meer opent omdat ze het niet kan lezen? En dat je bovenbuurman zijn kinderen soms een paar uur alleen thuis laat, omdat hij sinds de dood van zijn vrouw, er helemaal alleen voor staat?

En dat wij allemaal als mens graag ons steentje bij willen dragen aan de kwetsbare in de maatschappij. Dat blijkt nu weer aan de acties rondom Serious Request. Massaal worden er in het land acties ondernemen om geld in te zamelen voor slachtoffers in Afrika. Het geeft ons voldoening als we iets goed kunnen doen voor een ander door te geven.

Een tijdelijke voldoening…Want wat nou als je van geven naar een win-win situatie kan gaan, dichtbij in jou stad?

Dat is The Holland Road, je komt die eenzame man uit jou stad tegen en die vrouw die haar post niet kan lezen. Maar daarnaast ontmoet je ook de ondernemer, kinderarts, bankdirecteur, student, scholier uit jou stad.  En dan ook nog eens op een plek die gezellig is, toegankelijk, je er heerlijk kan koffie drinken, eten en er activiteiten plaatsvinden die een ieder aanspreekt. De huiskamer van Rotterdam! Dat is onze droom die we in 2015 gaan proberen te realiseren.

Na een jaar van denkwerk, verschillende succesvolle pilots, is het nu het moment daar om dit te gaan realiseren. Wij zijn er klaar voor, jullie ook?

Droom je nog even verder mee, want hoe ziet die plek er dan uit? Denk allereerst aan een huiskamersfeer. Er staan banken, tafels en huiskamerlampen. Het is er gezellig, een rustige sfeer. Je kan er heerlijk bankloungen, maar ook rustig werken of studeren. Je kan er met vrienden afspreken, maar ook zakelijk komen lunchen of mee zingen met je peuter tijdens de sing-a-long. Zie je het voor je…wij wel hoor.

Wat moet er georganiseerd worden in deze huiskamer en wie gaat dit doen? Daar gaan we begin 2015 op zoek naar. Dus ben jij ondernemer, singersongwriter, expert, een stichting/organisatie en denk je iets te kunnen bijdragen aan de huiskamer waar de stad behoefte aan heeft. Bel ons! Wij zijn op zoek naar invulling van onze programmering en samenwerkingspartners zodat we die huiskamer kunnen gaan vullen! Rotterdammers, wij zijn er klaar voor! Jullie ook?

Groetjes,

Jorien Minderhoud

tealounge2
Foto: Tealounge New York. 

 

Een Reactie
  1. We gaan een keer op bezoek bij Franca van Green Passion bij station Den Haag HS. Ik ben daar een paar keer geweest en dat was een hartverwarmende ervaring. Je kun er nadenken, een gesprek voeren met iemand waarmee je afgesproken hebt of aan de bar hangen. Als je meelunched, krijg je maatwerk!

    Beantwoorden
    1

Geef een reactie