Blog: Een dag in de openlucht huiskamer

11
Jul
2014
jacobustuin

De zon schijnt, Rotterdamse koffie uit de Oldenbarneveltstraat pruttelt, de kippen zijn druk in de weer en de huisgemaakte dadeltaart is nog warm. Om 11 uur openen we samen met onze stagiair Mitchell de deuren van de Jacobustuin.

In de media
Onze eerste afspraak aan de picknicktafel is met Talent010 over het inzetten van het digitale portfolio voor ons leerwerktraject. Maar enthousiaste buurtbewoners zorgen dat we het gesprek een beetje chaotisch afronden. “We staan in de krant! Ik heb het uitgeknipt!” Bewoonster van de Jacobustraat zwaait enthousiast met een krantenknipsel en schuift aan bij ons gesprek. Het AD en De Stadskrant hebben de activiteiten opgepikt. Dat was ook buurman Jan niet ontgaan die zijn geknipte stuk opbergt in het tuinhuis.

Aandacht in de media is mooi, maar eigenlijk vinden we de reactie van onze buurvrouw en buurman veel mooier. De buurt is trots! Eerlijk is eerlijk. Iets samen met de buurt opzetten is soms ook moeilijk. Zoveel mensen, zoveel wensen. Dus de buurt is ook kritisch en houdt nauwlettend alles in de gaten. En dat is ook goed. Maar des te mooier waren de reacties.

Verschillende Rotterdammers komen samen
Voor de 3e keer stapt iemand van een paar straten verderop binnen. Dit keer speciaal voor de dadeltaart. Ze heeft er zelfs iemand voor meegenomen. En inmiddels heeft Mitchell verse kruidenthee ingeschonken voor een moeder uit de buurt die samen met haar baby geniet van de zon. “Dit is stukken beter dan m’n balkon.” Al snel raakt ze aan de praat met een andere moeder die aan het spelen is met haar dochter van 3.

Vervolgens zien we op afstand Mitchell twee vrouwen op ‘leeftijd’ rondleiden in de tuin, die hem weer uitleg geven over het groen. De buurvrouw helpt bij de afwas. En ik zit aan de koffie met de Gemeente die spontaan binnen komt vallen. Ik hoef eigenlijk helemaal niets uit te leggen. Want het gebeurd.. zo voor onze ogen…. De gesprekken ontstaan.

Als vervolgens dan het videoproductiebedrijf uit de straat de tuin binnenstapt, om de Wifi code vraagt, het verlengsnoer uitrolt en gaat vergaderen in de tuin met eigen gesmeerde boterhammen, dan kunnen we alleen maar naar elkaar kijken en lachen. Ja!!! Dit bedoelden we. Een plek zonder drempels waar voor iedereen wat te halen en te brengen valt en waar verschillende ‘soorten’ Rotterdammers elkaar ontmoeten.

Dat ondertussen buurman Maarten, die anti kraak woont aan de tuin voor zijn project, ook nog chill gitaar aan het spelen is, laat ik maar uit dit stuk. Dat gelooft toch niemand ;-).

Tot snel in de tuin! In de zomermaanden beheren wij de Jacobustuin en openen we de openlucht huiskamer op woensdag, donderdag en vrijdag vanaf 11.00 uur.

5 Reacties
 1. Kanjers!!!!!!

  Beantwoorden
  1
 2. krijg kippenvel tijdens het lezen van jullie gebeurtenissen in de buurttuin!
  Ben zó trots op jullie!!

  Beantwoorden
  2
 3. Mooooi :-) Klinkt heerlijk idyllisch en helemaal zoals bedoeld. Lekker bezig!

  Beantwoorden
  3
 4. Was vanmiddag ook super! Echte aanrader!

  Beantwoorden
  4
 5. Wat super om te lezen! Ga zo door :)

  Beantwoorden
  5

Geef een reactie