Evaluatie pilot-fase: De Reizende Huiskamer

24
Jun
2014

De Reizende Huiskamer was het eerste project van Stichting The Holland Road, en had als doel om Rotterdammers aan elkaar te verbinden. In totaal zijn er 2100 verbindingen ontstaan tijdens 10 huiskamerdiners op verschillende locaties in Rotterdam. Daarnaast hebben wij dit project als jonge stichting gebruikt om onze filosofie en concepten te testen. We hebben een aantal belangrijke ontdekkingen gedaan, en zijn weer een stapje dichtbij ons einddoel. Missie geslaagd, kunnen we dus wel zeggen.

De focus van De Reizende Huiskamer ligt op de verbinding tussen jongeren en het bedrijfsleven, maar iedereen uit de buurt was vrij om aan te schuiven. Een boerologische maaltijd in een huiskamersfeer zorgde voor een laagdrempelige sfeer om elkaar te leren kennen. Niks werd opgelegd en alle verbindingen ontstonden op de avond. Jongeren bloeiden op en professionals waren positief verbaasd over het talent van de jeugd, startende ondernemers bundelden ideeën en krachten en buren leerden elkaar na jaren kennen.

Een eenmalige ontmoeten vraagt naar meer

Door de gelegde verbinden zijn de kansen vergroot van de deelnemers. Denk hierbij aan verbindingen die ontstaan zijn in diners waar ondernemers verder samen gingen werken en werkloze jongeren die op gesprek mochten komen bij bedrijven. Maar ook buren die samen koffie zijn gaan drinken. Echter is deze eenmalige verbinding voor sommige burgers onvoldoende om iets echt te laten ontstaan.

Na  4 huiskamerdiners bleek dat we met het concept een verbinding konden creëren, maar dat er bij een groot aantal deelnemers behoefte was aan een vervolg of plek. Een eenmalig event en de wisselende locaties en groepen zorgden dus ook voor een drempel. Een eenmalige ontmoeting bleek onvoldoende om een duurzame verbinding te leggen. We hebben dit gat proberen te vullen met een digitaal platform waar deelnemers naar terug konden komen. Maar hier is nauwelijks gebruik van gemaakt. Hieruit kunnen we concluderen dat een eenmalige verbinding wel tot inspiratie en vervolg contacten kan ontstaan, maar dat er voor duurzame verbindingen meer nodig is.

Samenwerken

Om bekendheid te krijgen bij de jongeren hebben we de verbinding gezocht met bestaande welzijn- en jongerenorganisaties. Toch bleek het erg lastig om hierin verbinding te vinden en via deze organisaties jongeren te werven. Zowel voor de organisaties als voor jongeren was de drempel soms nog iets te hoog. We hebben als organisatie wel ontdekt dat we afhankelijk zijn van andere organisaties, die intensiever contact hebben met de doelgroep. De Reizende Huiskamer was een mooie ingang om kennis te maken door middel van een laagdrempelige samenwerking, die we in de toekomst kunnen uitbouwen.

We gaan door!

Ons concept en filosofie wordt omarmd door Rotterdam jongeren en het bedrijfsleven, maar we zien dus ook verbeterpunten in de praktijk. Wij zijn weer een stapje dichterbij onze visie gekomen. We hebben Rotterdammers kunnen verbinden en we hebben wederzijds respect zien ontstaan tussen totaal verschillende mensen. En dit gaan we doorzetten op locatie en met Rotterdam Centrum! Vanaf 2 juli openen wij op woensdag, donderdag en vrijdag de Openlucht Huiskamer van Rotterdam in De Jacobustuin.

We zijn trots dat we tijdens ons eerste project verschillende Rotterdammers aan elkaar hebben verbonden onder het genot van een boerologische maaltijd. We willen daarom alle aanwezigen, betrokkenen en sponsororen enorm bedanken.

Geen Reacties

Geef een reactie