Boerologisch? Eten met je boerenverstand!

21
Apr
2014

Over 5 jaar hoop ik ‘boerologisch’ te typen zonder dat het rood wordt onderstreept, dat het een alledaags begrip is geworden in de maatschappij en dat het opgenomen is in de Dikke van Dale. Boerologisch is heel simpel; eten zoals de boer eet, gezond eten op basis van je boerenverstand.

Mensen hebben steeds minder tijd, het dagelijkse halfuurtje bewegen schiet erbij in, en ’s avonds koken wordt gezien als een obstakel. Dus grijpen we steeds vaker naar snelle, vaak ongezonde maaltijden. Dat zie je ook terug op scholen. Jongeren komen niet meer met een broodtrommeltje gevuld met bruine boterhammen naar school. Ze krijgen lunchgeld mee en kopen een Turkse pizza of gaan even langs de Mc. Gevolg: meer jongeren met obesitas. De overheid wil dit tegengaan en komt met allerlei maatregelen: van minder snoepautomaten en meer broodjes gezond en fruit tot aan doorverwijzingen naar 2e lijnszorg (diëtist of kinderarts). Een dure grap, dus. En ik vraag me af, hoe zit het met ons boerenverstand? Moet er echt een diëtist aan te pas komen?

Een tegenreactie op bovenstaande trend doet zijn intrede: de toename aan marketinguitingen over een gezonde levensstijl: wel of geen gluten, wel of geen suikers, superfoods, etc.  Supermarkten stunten hiermee, en wat moet je nu geloven? Het antwoord is simpel: je boerenverstand.

Aardbeien in de winter en boerenkool in de zomer. Iedereen weet dat het niet klopt, maar toch eten we het hele jaar door alle soorten groenten en fruit. Vroeger, toen boeren in hun eigen eten moesten voorzien, at men wat er beschikbaar was. Seizoensgroenten. Geen pakjes, zakjes of andere onzin gebruiken om smaak te creëren in je maaltijd. Geen onnodige vetten. Gewoon gezond, lekker en makkelijk zoals je oma vroeger ook voor je kookte. Dat is je boerenverstand, dat is boerologisch.

 

Een Reactie
  1. Wat leuk! Gebruik het woord boerologisch ook al een tijdje naast Boerologie! Ben benieuwd of je hier verder iets mee gaat ondernemen?

    Beantwoorden
    1

Geef een reactie